Een clubmatch is een schoonheidswedstrijd voor honden.
Een clubmatch kan georganiseerd worden door een Kynologen club of door een rasvereniging. Het verschil is dat bij een clubmatch van een Kynologen club alle méér dan 300 rassen welkom zijn.
Bij een clubmatch van een rasvereniging mogen alleen de rassen komen waarvan de rasvereniging de belangen behartigt. Dat kan één ras zijn maar soms ook meerdere.
Bij de clubmatch “showt” u uw hond (aan de lijn) aan een speciaal daarvoor opgeleide exterieurkeurmeester. U toont uw hond in een van de aangewezen “ringen”.
Een ring is een genummerd en gemarkeerd stukje van het veld of hal.
De keurmeester beoordeelt uw hond op basis van de rasstandaard, vrij vertaald de officieel vastgelegde omschrijving van uw ras. De schrijver noteert de bevindingen van de keurmeester en legt deze vast.
Op clubmatches van Kynologen clubs zijn vrijwel altijd meerdere keurmeesters aanwezig. Het bestuur van de Kynologen club kiest en nodigt de keurmeester(s) uit.
Per ras wordt er één teef en één reu als “beste” aangewezen. Hieruit wordt de “beste van het ras” gekozen(BOB: Best of Breed). Bij een clubmatch van een rasvereniging met 1 ras is dit ook meteen de Best in Show(BIS)
Bij de clubmatch van een Kynologen club waar alle rassen mogen meedoen, komen alle besten van het ras vervolgens tegen elkaar in de 10 afzonderlijke rasgroepen voor de “Beste van de groep” (BIG:Best in Group).
Deze 10 “Beste van de groep”strijden vervolgens tegen elkaar voor de eindwinnaar: de Beste van de Show” (BIS)
De winnaars van een clubmatch- de beste reu en de beste teef- gaan meestal met één of meer bekers naar huis.
Op alle clubmatches krijgen de exposanten een keurrapport over de hond. Er wordt op deze clubmatch niet gekwalificeerd maar geplaatst.
Bron: website Raad van Beheer
Tijdens hondenshows en tentoonstellingen wordt de volgende klassenindeling gebruikt:
1. Puppyklasse: voor honden, die voor de eerste dag van het evenement de volle leeftijd van 6 maanden hebben bereikt en de leeftijd van 9 maanden nog niet hebben bereikt.
(De toekenning van het (res)CAC-CACIB is niet mogelijk in deze klasse).
2. Jeugdklasse: voor honden, die voor de eerste dag van het evenement de volle leeftijd van 9 maanden hebben bereikt en de leeftijd van 18 maanden nog niet hebben bereikt.
(De toekenning van het (res) CACIB is niet mogelijk in deze klasse).
3. Tussenklasse: voor honden, die voor de eerste dag van het evenement de volle leeftijd van 15 maanden hebben bereikt en de leeftijd van 24 maanden nog niet hebben bereikt.
4. Open klasse: voor honden, die voor de eerste dag van het evenement de volle leeftijd van 15 maanden hebben bereikt.
5. Gebruikshondenklas: voor honden, die voor de eerste dag van het evenement de volle leeftijd van 15 maanden hebben bereikt.
Bijgevoegd bij de inschrijving moet worden een kopie van de verklaring dat de betreffende hond in de gebruikshondenklas mag worden toegelaten, afgegeven door de overkoepelende landelijke organisatie van het land waarin de eigenaar van de hond woonachtig is.
Indien deze kopie niet is bijgevoegd, wordt de hond ingeschreven in de openklasse.
6. Kampioensklas: voor honden die voor de eerste dag van het evenement de leeftijd van 15 maanden hebben bereikt en een Nationale of Internationale kampioenschaptitel hebben; bijvoorbeeld Nederlands, Belgisch of Duits Kampioen, of VDH-kampioen.
De volgende titels vallen hierbuiten: AKC, Europees- of Wereldkampioen F.C.I., alsmede Siegertitels. De kampioenstitels dienen op het inschrijfformulier te worden vermeld.
Een fotokopie van de toekenning van een van de titels door de overkoepelende organisatie, dient met de inschrijving te worden meegestuurd.
Indien deze kopie niet is bijgevoegd, wordt de hond ingeschreven in de openklas.
Groepsklas: Titel "Beste Groep van de dag". Voor groepen van minstens drie honden van hetzelfde ras en variëteit zonder onderscheid van geslacht en bonafide eigendom van dezelfde exposant.
De honden die worden ingeschreven in de groepsklas moeten ook in een der andere klassen (1 t/m 6) zijn ingeschreven.
Koppelklas: Titel "Beste Koppel van de dag". Voor twee honden van hetzelfde ras en variëteit zonder onderscheid van geslacht en bonafide eigendom van dezelfde exposant.
De honden die worden ingeschreven in de koppelklas moeten ook in een andere klasse(1 t/m 6) zijn ingeschreven.
FCI Groep 1 - Herdershonden en Veedrijvers
FCI Groep 2 - Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
FCI Groep 3 - Terriers
FCI Groep 4 - Dashonden
FCI Groep 5 - Spitsen en oertypen
FCI Groep 6 - Lopende honden en zweethonden
FCI Groep 7 - Voorstaande honden
FCI Groep 8 - Retrievers, Spaniels en Waterhonden
FCI Groep 9 - Gezelschapshonden
FCI Groep 10 - Windhonden
Bron:
website raad van beheer